sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Ruoka, mikä ihana tekosyy

Meillä syödään yleisesti ottaen "hyvin", varsinkin nyt vuoden aikana kun on ollut aikaa perehtyä ruokaan ja ruuan laittoon. Meillä ei juurikaan syödä eineksia tai puolivalmisteita ja teen yleisesti ottaen kaiken ruuan aina alusta alkaen itse. Kaupassa pyrin nykyään valitsemaan tuotteita, missä olisi mahdollisimman vähän säilöntäaineita, valitsen usein sen luomu-vaihtoehdon sekä syömme paljon kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia. 
Mutta! Silti jokin on pielessä. Mulla on todella usein vatsa kipeä; vatsassa kääntää ja vääntää, turvottaa ja oksettaa. Tilanne vaihtelee, mutta kärsin vatsaoireista silti viikoittain. Olen kokeillut laktoositonta-ruokavaliota ja lopettanut pastan syömisen lähes kokonaan ja vähentänyt muutenkin hiivaa ja valkoistajauhoa ruuassa, mutta ei ole apua.
Tänä viikonloppuna tilanne on ollut vielä pahempi, kun olen kärsinyt koko viikonlopun vatsa-krampeista. Niitä tulee tasaisin väliajoin ja välillä joutuu ihan kaksinkerroin, kun sattuu niin hitosti.

Olen ehtinyt ajatella jo Keliakiaa tai muuta suolistosairautta (mitkä on suomalaisten nuorten keskuudessa kasvussa!), mutta en nyt kuitenkaan vielä säntää lääkäriin, minkään epämääräisten oireiden kanssa. Olenkin nyt päättänyt alkaa pitää perusteellista ruokapäiväkirjaa ja merkitä siihen mitä syön ja minkä jälkeen tulee enemmän tai vähemmän vatsakipuja. Pitää katsoa parin viikon päästä ensimmäisen kerran, miltä näyttää. Epäilen silti edelleen, että vaaleat jauhot ei ainakaan käy mulle ja joudun luopumaan kaikista ihanista pulla,- ja sämpylä herkuista! :(

Olenkin pitkään lueskellut Kemikaalicocktail-blogia ja ajattelin ostaa/lainata kirjoittajan Noora Shinglerin kirjan Marjoja & maskaraa, koska hänkin on kärsinyt oudoista vatsavaivoista ja saanut siihen avun ruokavaliomuutoksilla. Ehkä minun muutos ei ole yhtä radikaali, mutta kirjan aihe puhuttelee silti ja siitä saa varmasti paljon ajateltavaa.

Oletko lukenut kyseisen kirjan ja mitä tykkäsit?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti