keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Viikon ruokalista

Mitä tänään syötäisiin? Jääkaapissa ei ole mitään järkevää. Taas pitää mennä kauppaan. Mitähän sieltä kaupasta ostaisi? Kellokin on jo noin paljon, ettei ehdi tekeen kun jotain nopeeta... Nopeeta... Eli taas syödään jauhelikastiketta tai broileria riisillä...

Kuulostaako tutulta? Meillä ainakin erittäin tutulta! Tai ainakin kuulosti vielä muutama viikko sitten, ennen kuin otettiin H:n kanssa toisiamme niskasta kiinni! :D
Yks viikko ennen joulua havahduttiin siihen, että oltiin syöty jauhelihaa varmaan neljänä päivänä kyseisellä viikolla ja sitten meni hermot :)

Tehtiin sellainen "ruoka-runko", jossa on joka päivälle oma ruoka-aine ja ruokalaji. Jaettiin myös nopeammin ja hitaammin valmistuvat ruuat sen mukaan, miten aikaisin esim. treenit ja harrastukset alkaa.
Päivät muuttuu myös sen mukaan, miten mulla on töitä. Ennen iltavuoroa tai vapaapäivänä ehdin tekemään keittoja tai laatikoita, mutta aamuvuorojen jälkeen pitää olla jotain nopeeta tai edellispäivän ruokaa.
Yritetään siis suunnitella viikon ruokalista aina työvuorojen ja harrastusten mukaan ja käydä vaan kerran viikossa isosti kaupassa. Vaikka ainahan sitä maitoa (ja hedelmiä) pitää hakea pitkin viikkoa...

maanantai: liha/jauheliha
tiistai: kasvis
keskiviikko: kala
torstai: nakki/makkara/kinkku
perjantai: broileri
viikonloppu: sekalainen

Ruokalajit:
- pata
- keitto
- laatikko/kiusaus
- kastike
- pullat/mureke
- paistetut (esim. pihvi, broilerinfile, kala...)

+ extrat (risotto, tortillat, pitsa, täytetyt kasvikset....)

Eli kun noita ruokalajeja ja -aineita yhdistelee saa helposti vaikka kuuden viikon kiertävän ruokalistan. Ja meillä ainakin keittoa syödään yleensä pari päivää, niin ei aina tule edes noin montaa ruokalajia per viikko.

Uunijuurekset ja uunilohi med tsatsiki

Esimerkkejä meidän ruokaviikoista...

VIIKKO 1

ma: jauhelihakastike
ti: kasvissosekeitto
ke: kalapasta
to: uunimakkara
pe: broilerikiusaus
la: riisipuuro, täytetyt paprikat

VIIKKO 2

ma: lihakastike
ti: lohimedaljongit
ke: nakkikeitto
to: nakkikeitto
pe: broilerifile
vkonloppu: kaalilaatikko

VIIKKO 3

ma: kebab-kiusaus
ti: uunijuurekset ja uunilohi
ke: broilerikastike
to: lihakeitto
pe: lihakeitto

Mitäs tykkäsitte? Syödäänkö teillä aina samaa vai osaatko kehitellä uusia makuja tuosta vaan? :)

2 kommenttia:

  1. Kyllä kuulostaa tutulta. Meilläkään ei pahemmin suunnitella ja sitten on monesti se tilanne, että kun töistä tulee supernälkäisenä, niin tulee tehtyä itä mitä nopeimmin saa valmiiksi. Vaikka tykkäänkin kokkailla vapaasti, niin tuollainen suunnitelmallisuus kyllä auttaisi ihan varmasti. Joten ei muuta kuin hyvä idea talteen.

    Tuo uunilohi juureksineen näyttää tooodella herkulliselta! Mutta onneksi on superhelppo leipä uunissa, joten pian on lämmintä syötävää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko oli kehitellä jotain järkevää, kun työpäivän jälkeen on noin 45 minuuttia aikaa saada ruoka pöytään, ennenkuin perilliset hyppii nälissään seinille :) Vaikka ei tule silti täysin orjallisesti noudatettua tuota kaavaa, tänäänkin oli puoli-eineksiä :D

      Poista