tiistai 7. tammikuuta 2014

Emännän tietokirja

Meidän lähin kirppis on ollut joulutauolla neljä viikkoa ja tänään se taas aukaisi ovensa. Olihan siellä pakko käydä kiertämässä, melko tyhjiä pöydät näytti vielä kuitenkin olevan.
Itsellekin varasin helmikuulle kirppis-pöydän, kun sain viimeviikolla inspiraation siivota.

Jotain hauskaa? kuitenkin löytyi, nimittäin Emännän tietokirja osat 1-3! :D Kun näin ton kirja pinon, siinä melkein muuten tyhjässä pöydässä, niin mun oli pakko ostaa ne!


Aika kulahtaneitahan nuo opukset jo on, mutta ne on jotenkin kun mulle tehty. Kirjat käsittelee aakkosjärjestyksessä asioita laidasta laitaan. Painovuosi taisi olla 1950.

Osa I: Aaltopahvi-kattila
Osa II: Katto-nauris
Osa III: Neilikka-öljylamppu

Värikuvaliite: Sienet

Kirjoista löytyy pikaisen selailun jälkeen ohjeita ruuanlaittoon ja muuhun talouden pitoon ja erityisesti taloudellisuuteen, kodin laittoon ja kodin värien sommitteluun sekä ompeluun ja muihin käsitöihin. Alla olevassa kuvassa esitellään sen ajan kaupunki- ja maalaiskotien sisustusta :D Näiden kotitalous asioiden lisäksi juttua löytyy tosiaan aaltopahvista öljylamppuun!
Kaikenlainen sodanjälkeinen säästeliäisyys löi aika vahvasti läpi noista kirjoista. Kaikki on neuvottu tekemään alusta pitäen itse ja vaatteiden ja sukkien parsimiseenkin on yksityiskohtaiset ohjeet.
Kiinnostava lukea pieni pala historiaa 1950-luvun Suomesta.


Samasta pöydästä tarttui mukaan myös kolme Novita lehteä. Taas vaikka mitä ideoita neulomiseen, kunhan vaan kerkeisi niitä toteuttaa! :))

2 kommenttia:

  1. Ihana löytö!! Miekin olisin ostanut nuo, meillä on nimittäin keittiön hyllyssä Emännän kodinhoito-opas vuodelta 1953. Isotätini oli jollain emäntäkoulukurssilla ennen naimisiinmenoaan ja on tehnyt sivuihin liikuttavia merkintöjä lyijykynällä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuluukohan kodinhoito-opas samaan sarjaan!? :D Mäkin löysin kirjojen välistä edellisen omistajan leikaamia lehti-juttua, varmaan 60-luvulta!

      Poista