lauantai 8. helmikuuta 2014

Kuluttamisesta ja kierrättämisestä

Ihmisillä on kumma tapa haalia ympärilleen paljon tarpeetonta tavaraa. Tai jos jotain tavaraa ei enää tarvitse, niin siitä ei raaski luopua mitä ihmeellisimmistä syistä...
Vietiin tänään siskon kanssa kirpparille omia tarpeettomaksi jääneitä tavaroitamme ja ihmeteltiin mitä kaikkea tulee hankittua tai säästeltyä.

Kirppis käynnin jälkeen huomasin ainakin seuraavan kolmen asian vaikuttavan suhteettoman paljon omaan kierrättämiseen ja siihen, että turhaa tavaraa ja ennenkaikkea vaatteita kertyy nurkkiin:

1. Luopumisen tuska. Tämä pätee varsinkin vauvan/lasten vaatteiden ja tavaroiden suhteen. Olen laittamassa jo tavaraa kiertoon, mutta sitten taas tulee haikeus esikoisen vauvaa aikaa kohtaan, eikä asiasta raaski luopua. "Oi voi, J piti tätä vuonna 2009 särkänniemessä..." tai jotain muuta yhtä hölmöä :D Eli vaate itsessään ei välttämättä ole kallis tai kummoinen ja ehkä jo käytettynä saatu, mutta se tunne :')

2. Tätä voi vielä joskus tarvita. Taas ne vauvanvaatteet. Hitto jos olen kerran molemmat lapseni vaatettanut kirppisvaatteilla, niin miksi niitä ei löytyisi sitten myös kolmannelle?! (välihuomautus: En ole raskaana, eikä kolmannesta lapsesta ole mitään päätöksiä edes tehty, mutta JOS :D) Tosi järkevää säilöä pienessä kerrostaloasunnossa kuusi vuotta vauvanvaatteita ihan vain siksi, että jos joskus tehdään vielä lapsia!
Sama pätee omiin vanhoihin vaatteisiin, jotka ei enää mahdu/istu hyvin ja silti elättelee toiveita että juuri tästä vaatteesta voi tulla tulevaisuudessa korvaamaton :D

3. Virheostokset. Tämä viimeinen tavallaan liittyy kahteen edelliseen, mutta eroaa siinä mielessä että tuote on uudehko tai käyttämätön. Kaupassa tietää jo ennen ostamista, että vaate on liian pieni tai "tää ei oo ihan sitä mitä hain...", mutta silti menee ja ostaa sen! :D Vaatetta ei tule siis ikinä käytettyä, mutta sitä ei raaski myydäkään kun se on käyttämätön.

Tämä kasa lähti tänään myyntiin ilman suurempia tunnekuohuja :)

Tänään lähti myyntiin paljon sellaisia "tunne-asioita", mutta jäi niitä vielä kaappiinkin. Ehkä vien ne vielä viikon kuluessa myyntiin ehkä en.

Haalimisen ja ostamisen suhteen mulla onkin ollut missio jo viime syksystä asti. En osta mitään hetken mielijohteesta. Ja yritän myös ostaa laadukkaita ja kestäviä vaatteita ja tavaroita. Ja sitä mitä oikeasti tarvitsen tai haluan. Sana haluan siksi, koska mulla on ollut todella huono tapa tuhlata rahaa sellaiseen asiaan joka on jonkun toisen kotiin sopiva, mutta ei sovi meille, mutta haaveilisin sopivan. Eli ei kovin järkevää rahan käyttöä :(

Järkevää tai ei, mutta jos kirppikseltä irtoaa joitain kymppejä, niin olen päättänyt jo etukäteen tuhlata ne joko mustaan Finlaysonin Norsu päiväpeittoon tai Marimekon vahakangasliinaan :)

Miten sinä kulutat?

2 kommenttia:

  1. Loistava kirjoitus!

    Meillä tavaran suunta on enemmänkin ulos kuin sisään tällä hetkellä ja yritän tuunata jostain olemassaolevasta vaihtelua sisustukseen jne ja myydä ylimääräisiä vaatteita sitä mukaa kun niitä löytyy, mutta rahaa tuntuu silti menevän nykyään enemmän kun yritän satsata laatuun. Suosin kirppareita ja käytettyä edelleen, mutta huomaan ajattelevani nykyään ehkä enemmän niin, että mieluummin ostan yhden laadukkaan ja täydellisen sopivan vaatteen kaupasta kuin kymmenen kirpparilta. Parasta olisi tietysti löytää se yksi ja täydellinen sieltä kirppikseltä, mutta ei miulla ole niin paljon kirppariaikaa. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla siis mennään, tässäkin asiassa :) Ehkä tämä kaikki tarkoittaa nyt sitä että meistä on tullut aikuisia? :)

      Poista